O Judo klubu "samobor"

VRIJEME ČITANJA ≈4min

O KLUBU

Judo klub Samobor osnovan je 11.11.1980. godine i danas djeluje samostalno kao jedan od najvećih sportskih kolektiva u Samoboru i okuplja preko 250 članova u 9 grupa.

Gdje nas možete naći?

„Baza“ nam je u Borilačkoj dvorani OŠ B. Tonija, ali zbog premalo prostora i stalno rastućeg broja članova širimo se u Borilačku dvoranu Hrastina.

2015. godine otvaramo sekciju – Horvati koja svake godine raste i trenutačno okuplja preko 40 judaša u dvije trenažne grupe.

Surađujemo i sa Dječjim vrtićem „Osmijeh“ gdje provodimo Malu školu juda za njihove predškolce.

Također, na upite roditelja, na lokaciji Mirnovečka 2 počinje sa radom fitness sekcija – Rekreacija za roditelje koja je namijenjena svim članovima koji žele poboljšati svoju kondiciju.

Cilj nam je i misija da:

Djecu upoznamo s elementima juda prilagođenim njihovoj dobi kao i cjelokupni razvoj svih sposobnosti nužnih za pravilan rast i razvoj te usvajanje zdravih tjelesnih, prehrambenih i odgojnih navika. Treniraju uz školovane trenere Josipa Šančića, Valerija Makaruna, Andreju Čižmek, Petru Pandžu i Rebeku Prosoli.

Slavimo uspjeh kao svaki napredak, trud i zalaganje, ne samo kroz pobjedu i medalju.

Natjecateljima omogućujemo stručno vodstvo iskusnog trenera Josipa Šančića koji već preko 25 godina odgaja generacije mladih judaša i prati ih od prvih koraka na strunjači do uspjeha na europskom i svjetskom nivou.

Također, osiguravamo im podršku stručnjaka iz raznih područja te nudimo tim vrhunskih ljudi (kondicijska i psihološka priprema, kineziterapija) koji će im pomoći u svim fazama treninga i natjecanja.

"Naša želja je da svaki sportaš koje dođe u klub usvoji zdrave navike, uživa, zabavlja se, ostvari svoje sportske i životne ciljeve te dugoročno zavoli sport!"

Tijekom cijele godine upisuju se novi članovi, dolaze nam djeca bivših natjecatelja, okupljamo sve više rekreativaca, roditelji vježbaju s djecom. Smatramo da će to biti pravilan put u budućnosti ovog športa u našem gradu.

POVIJEST

Judo klub „Samobor“ osnovan je 11.11.1980. godine na inicijativu judo i jujitsu majstora Nikole Bućana i uz pomoć majstora karatea Josipa Skoka, Jure Horvata i prof. Slavka Rudolfa,  kao sekcija u okviru karate kluba „Tempo“. Pod vodstvom Nikole Bućana radilo je oko 50 mladih, željnih afirmacije u ovom športu i od samih početaka postizani su zapaženi rezultati. U razdoblju od 1980 – 1991. godine natjecatelji i natjecateljice osvajaju 16 medalja na prvenstvima bivše države. Najuspješniji judaši Judo kluba „Samobor“ tada su bile sestre Snježana i Sandra Burić, sestra i brat Miškec, Ivana i Slaven, Senka Jagić, Marijana Cesarec, Jadranka Šabić, Natalija Fresl, Siniša Medved, Marin Zubčić, Dragana Salopek, Ana Tomašković i dr.

Na inicijativu Zlatka Jagića pokrenuta je izgradnja dvorane za borilačke športove čime su judaši i judašice dobili još bolje uvjete za rad. Dvorana je sagrađena i svečano otvorena 30. svibnja 1991. godine. Tom je prigodom u njoj održan prvi Kup državnosti Republike Hrvatske u judu na kojem je sudjelovalo oko 400 mladih judaša. Kup državnosti je od 1991. godine s preko 20 izdanja prerastao u tradicionalno natjecanje.

Judo klub “Samobor” 1993. godine mijenja ime u Judo klub “Feroimpex-Samobor”, po svom glavnom sponzoru , a 2000. godine vraća se izvornom imenu koje nosi do danas.

Stvaranjem nove, samostalne Republike Hrvatske, judašice Judo kluba Samobor postale su prve seniorske prvakinje Hrvatske, a taj rezultat su ponovile 1992, 1993, 1994 i 1995 godine. U 1996. godini postale su ekipne viceprvakinje Hrvatske. Važno je spomenuti da su judašice s puno uspjeha nastupale i na međunarodnim natjecanjima, pa su 1994. godine pobijedile na natjecanju Alpe Panonia lige koju su činili judaši Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, Slovačke i Njemačke, a inicijator stvaranja tog natjecanje je također bio g. Zlatko Jagić.

Muška seniorska ekipa JK Samobor postigla je odlične rezultate u 1. hrvatskoj judo ligi, pa se 2003. godine plasirala se u Ligu Europskih prvaka te je predstavljala Hrvatsku u Sankt Petersburgu, u skupini D s prvakom Europe Nevom iz Sankt Petersburga i PSG iz Pariza. Osvojeno je 12 mjesto u konkurenciji 32 ekipe.  

Za postignute rezultate mnogim judašima su dodijeljene visoke nagrade Samoborskog športskog saveza i Zagrebačke županije, te su mnogi proglašeni i za najbolje sportaše grada Samobora i Zagrebačke županije. Samoborski športski savez nagradio je 1999. godine dugogodišnjeg trenera i animatora juda Nikolu Bućana za izuzetne zasluge u razvoju juda u Samoboru. Za izuzetne rezultate i zasluge u judo športu nagradu Samoborskog športskog saveza dobili su Josip Šančić i Marijan Pehar.

Veliki doprinos u stvaranju i izgradnji Judo kluba „Samobor“ dali su predsjednici, članovi uprave i treneri u klubu: inž. Ivan Hincak, Dubravko Miškec, Božo Jurković, Ivo Balen, Zlatko Jagić, Zdravko Runtas, Mario Pehar, Nenad Medved, Ivo Tomašković, Nikola Bućan, Danijel Penić, Josip Šančić…

Uz već spomenuti Kup državnosti, Judo klub „Samobor“ svake godine organizira međunarodni „Kup Samobora“, na kome sudjeluje između 600-800 natjecatelja iz desetak zemalja. Ova manifestacija jedna je od najvećih priredbi koje se organiziraju u Samoboru, a održava se u veljači, kada je u Samoboru tradicionalni fašnik.

2010. godine Judo klub „Samobor“ proslavio je 30 godina postojanja, a volje za rad, treninge i napredak ne nedostaje kao i u prvim danima. Veliki iskorak je bilo otvorenje dvorane za borilačke sportove 1991. godine, a danas i ta dvorana postaje premalena za sve zainteresirane za judo u Samoboru i okolici.

Danas u klubu aktivno vježba gotovo 200 judaša, a treneri Josip Šančić i Rebeka Tandarić od svojih prvih športskih dana su u klubu. Tijekom cijele godine upisuju se novi članovi, dolaze nam djeca bivših natjecatelja, okupljamo sve više rekreativaca, roditelji vježbaju s djecom. Smatramo da će to biti pravilan put u budućnosti ovog športa u našem gradu.

Sadašnji predsjednik kluba, g. Josip Šančić, smatra da je za daljnji razvoj Judo kluba „Samobor“ izuzetno bitno u upravu, uz judaše proizašle iz kluba, uključiti i ljude drugih profila, pa su uključeni gospodarstvenici, roditelji djece judaša, rekreativni vježbači. Na taj će se način u upravi čuti, osim profesionalnog, i mišljenje drugih uključenih u judo na ovaj ili onaj način.

TRENERI

Josip „Joža“ Šančić

Glavni je trener od 1997. god., mentor i predsjednik kluba. Uz licencu HJS i Hrvatske olimpijske akademije (Judo trener) posjeduje i trenerski certifikat izdan od strane Europske judo federacije (Level 3 i Level 4, Anglia Ruskin University- Cambridge, Engleska). Još uvijek je natjecateljski aktivan te je vlasnik mnogobrojnih državnih medalja. Najveći uspjeh postigao je 2015.g. kada je osvojio 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu, te 2018.g. kada je osvojio 1. mjesto na Europskom prvenstvu. U svojoj karijeri radio je sa mnogim reprezentativcima u svim uzrasnim kategorijama koji su osvajali medalje na europskim i svjetskim kupovima i prvenstvima.

Andreja „Andy“ Čižmek

Trenira judo od 2001. godine i osvajačica je brojnih državnih i međunarodnih medalja. Najveći uspijeh ostvaruje osvajanjem 3. mjesta na Europskom prvenstvu za mlađe seniore 2013. godine. Bacc. je trenerske struke-judo pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, licencirani HJS trener i međunarodni sudac  IJF-a  B kategorije. Trenutno studira Predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Rebeka „Reba“ Prosoli

Trenira judo od 1997.god. i bivša je članica reprezentacije i osvajačica brojnih medalja.  Magistra je psihologije i certificirani EJU Level 3, HOA i HJS trener. 2017. g. postaje licencirani sportski psiholog u RH. Trenutno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

LOKACIJE

Borilačka dvorana OŠ B. Tonija

BORILAČKA DVORANA HRASTINA

Društveni dom Horvati

Mirnovečka 2