Judo Klub Samobor

SARAJEVO EUROPEAN OPEN 2022, Sarajevo 12-13.02.2022.

Helena na korak do postolja, Dora zaustavljena u osmini finala!

Ovog vikenda u Sarajevu se održavao European Open za seniore i seniorke na koje se natjecao 321 natjecatelj iz 26 zemalja sa 4 kontinenta. Među njima su i naše dvije natjecateljice Dora Bortas i Helena Vuković . Dora je na rasporedu bila u subotu, dok se Helena borila u nedjelju.

Dora Bortas – 63 kg (24) je u prvom kolu imala borbu protiv SZAFRAN, Agata (POL). Odlično je otvorila borbu i sjajnim gardom tjera protivnicu na shido. Zatim baca na wazari i tu prednost nije ispustila do kraja borbe i pobjeđuje. U drugom kolu protiv IVANESCU, Florentina (ROM), 1.nositeljice, odlično ponovo gardom tjera svoju protivnicu na shido. Nakon toga rumunjka je polako bivala sve bolja, i na kraju 2 wazarija i pobjeda za rumunjku. Kako samo četvrtinalisti imaju repasaž Dora završava natjecanje u osmini finala.

Helena Vuković +78 kg (9) 1.nositeljica, je u četvrtfinalu imala za protivnicu SAUDRAIS, Emma (FRA) i u toj borbi sve se riješilo kroz borbu za gard, u kojoj je Helena bila bolja i natjerala svoju protivnicu na 3 kazne i prošla u polufinale. U polufinalu protiv TORKAR, Urska (SLO) teška borba u kojoj je Helena imala dominaciju, napade i natjerala protivnicu na 2 kazne. Neopreznost u zadnjih 30 sekundi koštala ju je finala, gubi borbu na ipon i odlazi u borbu za broncu. U borbi za broncu protiv AKBULUT, Sebile (TUR) borba je bila izjednačena pa obje judašice ulaze u GS. Nažalost, nakon 1 minute produžetka Helena dobija 3 kaznu i gubi borbu, i na kraju ostaje bez medalje i osvaja 5.mjesto.

Pohvala curama na borbama, siguran sam da su svjesne koliko to još može bolje i vjerujem da će se sve pogreške ispraviti i da će izaći još jače na sljedećem turniru.

Trener : Josip Šančić